vrijdag 19 oktober 2012

Dromen en dagdromen

Het is heerlijk om ergens in geloven, bijna te geloven of over te fantaseren. Noodzakelijk ook. Leven zonder dromen is geen leven. Sinterklaas bestaat niet, maar het is wel jammer. Het is een wreed verstoorde droom. Ook de jackpot valt zelden, maar wie heeft er nièt over gefantaseerd?

De mooiste liefde is – geromantiseerde, niet bestaande, niet gerealiseerde of onmogelijke – liefde. Alleen die is ideaal en dus heel lang en heel gelukkig. Het gemis aan zo’n liefde en zeker een verloren of onbereikbare liefde levert de diepste emoties en daardoor de mooiste kunstwerken op.

En ze leefden nog lang en gelukkig ……
Sommige mensen leven inderdaad lang, maar het laatste stuk altijd in hun eentje. In de meeste gevallen eenzaam en zelden gelukkig, omdat ze weinig of niets meer hebben om naar uit te zien en er geen ruimte meer is voor toekomstdromen. Dat is op den duur dodelijk voor de geest en op de iets langere termijn ook voor het lichaam.

(Dag)dromen fungeren als vluchthaven en maken het leven dragelijk. Af en toe dromen om aan het alledaagse leven te ontsnappen, ook al mankeert daar objectief gesproken weinig aan. Dromen zijn ook de reddingsboei om mentaal te kunnen overleven in tijden van tegenspoed. Hopen op betere tijden. Even onkwetsbaar zijn en jezelf daardoor onkwetsbaar maken, wat er ook met je gebeurt.

Hoop is geen realiteit. Hoop is een droom over iets uit de toekomst en per definitie positief. Hoop doet leven zegt men. Om in leven te blijven moet je dus blijven hopen, blijven dromen betekent dat. En daarmee af en toe vluchten uit het hier en nu.

Vreemd eigenlijk, want veel filosofen wijzen er juist op dat je méér moet leven in het hier en nu, in plaats van minder. Zo zie je maar wat er van je terechtkomt als je niet kunt dromen; je wordt filosoof. Je blijft over de zin van het leven denken terwijl je van tevoren weet dat de vraag niet kan worden beantwoord. Alsof je daar gelukkig van wordt.

Zouden ze dat bedoelen met het leven in het hier en nu? In dat geval voel ik er weinig voor. Dan blijf ik er liever mijn eigen droomland op nahouden. Het is er vredig, alles kan en alles mag en niemand die er wat van zegt.

Kom dààr maar eens om in het hier en nu.

1 opmerking:

  1. Terug een stukje waar je maar kan van dromen.
    Prachtig Willem.
    Liefs
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen